W październiku inflacja CPI w Chinach wzrosła do 4,4% R/R z 3,6% R/R miesiąc wcześniej, poinformował w czwartek 11 listopada chiński urząd statystyczny. Obecnie jest ona najwyższa od 25 miesięcy. Tak silny skok to w głównej mierze pochodna wzrostu cen żywności w październiku aż o 10,1% R/R.Dane mocno zaskoczyły. Prognozy ekonomistów ankietowanych przez agencję Reutera zawierały się w przedziale 3,6-4,2%, przy medianie na poziomie 4% R/R. Wprawdzie w ostatnich dniach pojawiały się opinie, że inflacja może przekroczyć prognozy, ale tylko nieliczni zakładali aż tak silny skok. Jednym z nich był Lu Ting, ekonomista Bank of America-Merrill Lynch. Komentując środową decyzję Ludowego Banku Chin o podwyżce stopy rezerw obowiązkowych o 50 punktów bazowych, przewidział wzrost wskaźnika CPI właśnie do poziomu 4,4% R/R. Jednocześnie trafnie wskazał, że suma nowych kredytów będzie w październiku bliższa 600 mld CNY, niż prognozowanym przez rynek 450 mld CNY. Ostatecznie było to 587 mld CNY.Październikowy wzrost wskaźnika CPI do 4,4% R/R, towarzyszący mu wzrost PPI do 5% R/R z 4,3% R/R we wrześniu (prognoza: 4,6% R/R) oraz utrzymująca się duża dynamika nowych kredytów, nie tylko w innym świetle ukazuje ostatnią decyzję o podniesieniu stopy rezerwy obowiązkowej w Chinach, ale także każe oczekiwać kolejnej podwyżki stóp procentowych.MRK